Jednoliścienny sukulent liściowy – inaczej zwany Aloes liczy ok. 500 różnych gatunków. Przez wielu nazywana “Rośliną przyszłości”, dlatego że znamy go od strony wielu prozdrowotnych właściwości. W przemyśle farmaceutycznym i spożywczym wykorzystywane są specyfiki na bazie aloe vera.

Aloes – co warto wiedzieć?

Soczysta roślina jaką jest aloes pochodzi z Afryki – przez co doskonale czuje się w ciepłych i suchych warunkach. Dzięki czemu w porównaniu z innymi roślinami potrafi przetrwać w miejscach gdzie występują wysokie temperatury i brak wody. Spowodowane jest to tym iż, jest sukulentem – czyli rośliną potrafiącą gromadzić wodę w liściach. Oprócz tego należy do rodziny konserwantów, co oznacza, że zamyka swoje pory aby w okresach suszy oszczędzać wodę. Roślinę jaką jest aloes wyróżniają mięsiste – niezwykle soczyste zielone liście. Miąższ w nich zawarty składa się w 96% z wody i 4% wielu prozdrowotnych substancji.

Jakie składniki możemy znaleźć w aloesie?

Wspomniane wyżej 4% prozdrowotnych substancji to przede wszystkim: witaminy z grupy B i C, aminokwasy oraz wapń, cynk, fosfor, mangan, potas i żelazo, beta-karoten, biotyna i kwas foliowy, polisacharydy i przeciwutleniacze, enzymy roślinne, kwasy organiczne i tłuszczowe. Oprócz tego jest on źródłem ponadto 200 substancji aktywnych – posiadających pozytywny wpływ na nasze zdrowie!